Energiepeil

Donderdag 30 Augustus 2018

3 efficiënte manieren om het energiepeil van je woning te verlagen

Een nieuwe woning moet aan heel wat normen voldoen. Het energiepeil, kortweg E-peil, is een van de voorwaarden waar het Vlaams Gewest nauw op toeziet. Gelukkig zijn er efficiënte manier om je E-peil te doen dalen. Ontdek hoe je energiezuiniger bouwt.3 efficiënte manieren om het energiepeil van je woning te verlagen

Een nieuwe woning moet aan heel wat normen voldoen. Het energiepeil, kortweg E-peil, is een van de voorwaarden waar het Vlaams Gewest nauw op toeziet. Gelukkig zijn er efficiënte manier om je E-peil te doen dalen. Ontdek hoe je energiezuiniger bouwt.


De vereisten voor je E-peil

Binnen de Europese Unie moet het energieverbruik tegen 2020 met 20% dalen. Daarom legt Vlaanderen gefaseerd strengere normen op voor nieuwbouwwoningen. Aan welk E-peil je woning precies moet voldoen, is afhankelijk van de datum van je bouwaanvraag:
•    Van 2018 tot eind 2019: E40
•    2020: E35
•    2012: E30
Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning. En hoe meer jij – als bouwheer, architect, aannemer of ontwikkelaar – dus slimme ingrepen moet aanwenden om zuinig te wonen.


1. Zorg voor een luchtdichte schil

Een luchtdichte schil is een taak van alle bouwpartners. Door doordacht te werken, vermijden ze extra kieren of tochtgaten. Met gespecialiseerde producten worden ongewenste openingen luchtdicht gemaakt.
Als een luchtdichtheidstest of blowerdoortest bevestigt dat de ongewenste kieren of gaten dichtgemaakt zijn, levert dat een daling van ongeveer 10 E-peil punten op.

2. Voorzie goede zonwering

Hoe sneller je woning ongewenst opwarmt in de zomer, hoe groter de kans dat je extra koeling plaatst. Die koeling is vaak een grote energieverslinder. Een hoge oververhittingsindicator levert daarom strafpunten op voor je E-peil.

Met kwalitatieve zonwering smelt het risico op oververhitting als sneeuw voor de zon. Er zijn heel wat screens en luiken op de markt. Dat is praktisch en stijlvol. En het levert je tot 5 E-peil punten winst.

3. Kies sterk isolerend buitenschrijnwerk

Het materiaal van je raamprofielen, het soort glas, het type deurpaneel: al die factoren bepalen hoe goed je buitenschrijnwerk isoleert. Dat wordt uitgedrukt in de zogenaamde u-waarde. Hoe lager de u-waarden, hoe beter het isoleert. Sterker isolerend buitenschrijnwerk betekent uiteraard een lager E-peil.

Kies je draai- of kipramen? De mogelijkheid tot passieve koeling of nachtventilatie verkleint de kans op oververhitting. Resultaat: een slimme keuze van je buitenschrijnwerk levert snel meer dan tien E-peil punten minder op.

Brilux denkt graag met je mee om een zo gunstig mogelijk E-peil te bekomen. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of een offerte.

Bron: kennisplatform voor bouw & energie