De juiste ramen kiezen

Woensdag 29 Augustus 2018

De juiste ramen kiezen in 5 stappen

Ramen kiezen is leuk, maar tegelijk lastig. Want hoe kies je de juiste ramen in het ruime aanbod van materialen, technieken, stijlen, enzovoort? Leg alvast een goede basis om je keuze verder uit te spitten. In 5 stappen ga je vlot op weg.


De juiste ramen kiezen in 5 stappen

Ramen kiezen is leuk, maar tegelijk lastig. Want hoe kies je de juiste ramen in het ruime aanbod van materialen, technieken, stijlen, enzovoort? Leg alvast een goede basis om je keuze verder uit te spitten. In 5 stappen ga je vlot op weg.

1. Wat is je budget?

Tijdens het (ver)bouwen is je budget een vaste leidraad. Dat geldt ook voor je ramen. Hoeveel geld is er voorzien voor het schrijnwerk? Dat bepaalt onder meer mee de materiaalkeuze en of je al dan niet hoogrendementsglas kiest.

Tip: Het Vlaams Gewest draagt met de renovatiepremie tot 2.500 euro bij aan je nieuw buitenschrijnwerk. Check zeker of je hiervoor in aanmerking komt.

2. Welk materiaal kies je voor je ramen?

Hout, aluminium, kunststof en staal: elk hebben ze hun eigen troeven. Voor welk schrijnwerk je kiest, hangt van verschillende factoren af. Zo zijn aluminium en kunststof bijvoorbeeld erg onderhoudsvriendelijk, terwijl hout dan weer een natuurlijke isolator is. Ontdek alle voordelen van:
•    PVC ramen
•    Stalen ramen
•    Houten ramen
•    Aluminium ramen
•    Hout-aluminium ramen

3. Wat is de stijl van je woning?

Houten ramen passen perfect bij een gerenoveerde hoeve. Slanke aluminium profielen tillen een moderne woning dan weer naar een hoger niveau. Kies ramen die de stijl van je woning benadrukken. En geloof ons: je buikgevoel heeft het meestal bij het juiste eind.

4. Welke isolatiewaarden moeten je ramen hebben?

Als je bouwt, moet je een opgelegd energiepeil of E-peil halen. De keuze van de juiste buitenramen is daar een belangrijk onderdeel van. Hout isoleert goed. Ook aluminium en PVC hebben grote vooruitgang gemaakt. En misschien ga je wel voor superisolerend hoogrendementsglas? Dat isoleert drie keer beter dan standaard dubbele beglazing. Algemeen geldt: hoe lager de u-waarde, hoe beter je ramen isoleren.

5. Wil je je ramen kunnen openen?

Vaste ramen kan je niet openen. Ze zijn goedkoper en isoleren beter, maar je kan ze moeilijker poetsen en je woning verluchten gaat niet. Wil je af en toe wel een aangenaam briesje door je huis? Kies dan voor openstaande ramen. Er zijn verschillende opties:

•    Draairamen: draaien open naar binnen of naar buiten.
•    Valramen: gaan gedeeltelijk open dankzij de scharnieren onderaan.
•    Draai-kip-ramen: combinatie van draairamen en valramen, is wat duurder.
•    Dakramen of veluxen: zorgen voor meer licht en verluchting op zolderkamers.
•    Schuiframen: nemen weinig plaats in, maar houden geen regen of wind tegen. Vaak gebruikt als toegang naar terras of tuin.

Nu je weet welke kenmerken belangrijk zijn voor jouw ramen, kan je verder kiezen. Contacteer ons voor professioneel advies en een vrijblijvende offerte.